Arita Ceramic Symposium

In Arita in Japan is het Arita Keramiek Symposium gehouden. Arita aardewerk is een van Japans meest beroemde keramieksoorten met een rijke traditie. Dit boek is een weergave van het symposium en is een geschenk aan de sprekers en organisatoren. Gedurende twee dagen is tussen verschillende culturen waardevolle informatie over keramiek uitgewisseld die niet verloren mag gaan.

De opdracht was een collectors item te ontwerpen dat het symposium volledig zou weergeven in zowel het Engels als in het Japans en dit op unieke wijze vorm te geven.

De essentie van het Arita Symposium is Keramiek. Daarom hebben we er voor gekozen om een afbeelding van een keramiek bord op de omslag te plaatsen, wat symbool staat voor “het spreken over keramiek”. Op de achterkant hebben we een 3D mal van een Arita aardewerken bord geplaatst wat symbool staat voor “het produceren van keramiek”. Hierdoor lijkt het boek te zweven als je het neerlegt.

De bladen binnen in het boek varieren; 300grams papier aan de buitenkant verloopt langzaam naar lichter papier van 280, 260, etc tot 80 gram in het hart van het boek. De verschillende mogelijkheden van keramiek symboliseren we hiermee. Keramiek kan ontzettend dik en sterk zijn maar ook transparant en kwetsbaar.

Het boek is bijna 400 pagina’s dik waardoor er geen standaard ringband beschikbaar was om het boek te binden. Ieder boek is daarom met de hand gebonden en de eerste in zijn soort met met zo’n grote ringband van +\- 6 cm doorsnede.

Er zijn slechts 35 exemplaren van het boek gemaakt. In combinatie met de hiervoor genoemde eigenschappen maakt dat het boek een uniek ontwerp en een waar collectors item.


Talking Ceramics I


 Een boek dat je moet afbakken in de oven! Dit is hoe wij de rijke geschiedenis en de verhuizing vierden van het Europees Centrum voor Keramiek (EKWC).

Klei is een natuurlijk materiaal en is tot op zekere hoogte voorstelbaar. De oven is een belangrijk deel van het keramische proces, kunstenaars werken weken aan de voorbereiding maar als het eindelijk de oven in gaat wordt alle controle je ontnomen. Zelfs de meest ervaren kunstenaar kan na een weekend bakken de oven openen en een ramp aan treffen. We wilden deze angst en verrassing ook in het boek.

Je plaatst het witte boek in de oven, bakt het op 65 graden tot de onzichtbare inkt transformeert naar zwart en het ontwerp van de cover zichtbaar wordt.

Er is ook een speciale editie gemaakt waarvan de voorkant is gemaakt van 1 mm dun papierporselein. Belangrijk kenmerk is de breekbaarheid van het materiaal wat natuurlijk de kwetsbaarheid en aanvaarding van de onvermijdelijke fouten belichaamd.

Het EKWC is al bijna 50 jaar een vooraanstaand centrum voor experimenten met keramiek. Dit boek bespreekt de ervaringen van kunstenaars maar vooral ook wat er fout ging in hun proces tijdens hun verblijf op het EKWC.