Arita Ceramic Symposium

In Arita in Japan is het Arita Keramiek Symposium gehouden. Arita aardewerk is een van Japans meest beroemde keramieksoorten met een rijke traditie. Dit boek is een weergave van het symposium en is een geschenk aan de sprekers en organisatoren. Gedurende twee dagen is tussen verschillende culturen waardevolle informatie over keramiek uitgewisseld die niet verloren mag gaan.

De opdracht was een collectors item te ontwerpen dat het symposium volledig zou weergeven in zowel het Engels als in het Japans en dit op unieke wijze vorm te geven.

De essentie van het Arita Symposium is Keramiek. Daarom hebben we er voor gekozen om een afbeelding van een keramiek bord op de omslag te plaatsen, wat symbool staat voor “het spreken over keramiek”. Op de achterkant hebben we een 3D mal van een Arita aardewerken bord geplaatst wat symbool staat voor “het produceren van keramiek”. Hierdoor lijkt het boek te zweven als je het neerlegt.

De bladen binnen in het boek varieren; 300grams papier aan de buitenkant verloopt langzaam naar lichter papier van 280, 260, etc tot 80 gram in het hart van het boek. De verschillende mogelijkheden van keramiek symboliseren we hiermee. Keramiek kan ontzettend dik en sterk zijn maar ook transparant en kwetsbaar.

Het boek is bijna 400 pagina’s dik waardoor er geen standaard ringband beschikbaar was om het boek te binden. Ieder boek is daarom met de hand gebonden en de eerste in zijn soort met met zo’n grote ringband van +\- 6 cm doorsnede.

Er zijn slechts 35 exemplaren van het boek gemaakt. In combinatie met de hiervoor genoemde eigenschappen maakt dat het boek een uniek ontwerp en een waar collectors item.